Pozdravni govor

Poštovane kolegice, poštovani kolege, dragi prijatelji!

Izuzetno nam je zadovoljstvo pozvati vas u ime Hrvatskog društva za kliničku citologiju i Sekcije za analitičku citologiju Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatske udruge citotehnologa da dođete u Lovran od 23. do 26. travnja 2020. Podijelit ćemo svoja iskustva u svakodnevnom radu, istraživanja i rezultate iz svih područja kliničke i analitičke citologije, ocrtati budućnost citologije s primjenom novih, modernih tehnologija. Posebnu pažnju posvetit ćemo citologiji vrata maternice i HPV testiranju te njihovoj kombinaciji u različitim modalitetima probira za rak vrata maternice. Raspravit ćemo primjenu uniformne terminologije u različitim područjima citologije, kao što su citologija urina, štitnjače, dojke, slinovnica i izljeva. Citološki uzorak izvor je brojnih, izuzetno značajnih informacija na morfološkoj, citogenetskoj i molekularnoj razini, a primjenu takvih složenih postupaka o kojima ovisi daljnja terapija prikazat ćemo, između ostalih,  na primjerima pulmološke i hematološke citologije. Važna tema bti će imunocitokemija koju na citološkim uzorcima ili staničnim blokovima sve više koristimo u svakodnevnom radu bilo u svrhu diferencijalne dijagnostike ili kao prediktivne biljege. Mogućnosti citologije su nepregledne te vjerujemo da će naš kongres biti mjesto rađanja novih ideja i pametnih rješenja. 

Pozivamo sve kliničke citologe, specijalizante, imunologe, citogenetičare, molekularne biologe, citotehnologe, patologe, kliničare i sve zainteresirane za citologiju da nam se pridruže. Svi ste dobrodošli, iz Hrvatske i iz šire regije. Kongres je zamišljen kao višednevno druženje svih učesnika, najprije u znanstvenom i stručnom dijelu kroz plenarna predavanja, simpozije, slide seminare, video mikroskopiju, poster sekcije i radionice, a kasnije i tijekom društvenih događanja.  

Vrijeme provedeno na kongresu možete upotpuniti boravkom na Kvarneru poznatom po svojoj tradiciji zdravstvenog turizma i prirodnim ljepotama, kao i oplemeniti zanimljivim sadržajima koje nudi susjedna Rijeka, europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Odvojite nekoliko dana, dođite u pitoreskni Lovran gdje ćemo, uz miris mora i borova, živjeti i misliti citologiju.

Srdačno!

Danijela Vrdoljak-Mozetič
Drago Batinić
Suzana Harabajsa